Wat is kemirie?

Kemirie is de noot van de aleuritus moluccana, waarvan de smaak lijkt op die van amandelen.
Het zijn sterk smakende noten die fijngewreven in verschillende gerechten gebruikt worden.

Verkrijgbaarheid
Kemirie is gepeld en in zakjes te koop. Ze worden voor gebruik altijd eerst even gepoft in de oven of aan een breinaald gestoken boven de gasvlam. Ook gaat het in een foliebakje op een lage gasvlam of in een lauwe oven.

Gebruik
Om de noten van schilletjes te ontdoen worden ze even geweekt in water. Verse noten worden voor gebruik zonder olie geroosterd om een middelhoog vuur: ze worden daarbij steeds gekeerd met de sutil, totdat ze lichtbruin van kleur zijn. Ze worden fijngestampt in de tjobe of in de staafmixer. Kemiri wordt vaak gebruikt in combinatie met trassi en ketoembar.

Vervangen
Je zou kemiri kunnen vervangen door verse amandelen. Het zal nooit de kemirinoot vervangen, maar het geeft wel een nootachtige smaak aan je gerecht.

Bewaren
Verse kemiri koel en donker bewaren in een afgesloten pot. Geroosterd zijn de noten langer houdbaar.