Sambal oel
sambal
Bereiding
- Snij de pepers, citroengras, laos, gember en knoflook fijn
- Haal de nerf uit de jeruk blaadjes en snij de blaadjes fijn
- Doe dit alles in een vijzel, samen met de trassi, gula Jawa, ketoembar, zout en kentjoer en wrijf dit heel goed samen
- Voeg dan de tamarinde bij en roer nog even goed door
- Doe alles over in een hitte bestendig schaaltje
- Overgiet met kokend hete olie en knijp limoentje erover uit
Ingredienten voor 4 personen
- 5 Spaanse pepers (liefst in meerdere kleuren)
- 4 jeruk purut blaadjes
- 5 cm verse djahé (gember)
- 5 cm verse laos
- 2 tenen bawang putih (knoflook)
- halve spriet sereh (citroengras)
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel goela djawa (Javaanse suiker)
- 1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
- 1 theelepel zout
- mespuntje kentjoer (kentjoerwortelpoeder)
- kwart limoen
- 1 theelepel tamarinde
- 2 eetlepels olie