Sambal oel

sambal

  • Snij de pepers, citroengras, laos, gember en knoflook fijn
  • Haal de nerf uit de jeruk blaadjes en snij de blaadjes fijn
  • Doe dit alles in een vijzel, samen met de trassi, gula Jawa, ketoembar, zout en kentjoer en wrijf dit heel goed samen
  • Voeg dan de tamarinde bij en roer nog even goed door
  • Doe alles over in een hitte bestendig schaaltje
  • Overgiet met kokend hete olie en knijp limoentje erover uit

  • 5 Spaanse pepers (liefst in meerdere kleuren)
  • 4 jeruk purut blaadjes
  • 5 cm verse djahé (gember)
  • 5 cm verse laos
  • 2 tenen bawang putih (knoflook)
  • halve spriet sereh (citroengras)
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel goela djawa (Javaanse suiker)
  • 1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • 1 theelepel zout
  • mespuntje kentjoer (kentjoerwortelpoeder)
  • kwart limoen
  • 1 theelepel tamarinde
  • 2 eetlepels olie