Sambal peteh

sambal

  • Doe de pepers, ui en knoflook in een kan en zet de staafmixer erop, om de sambal smeuïg te maken
  • Maak de tamarinde tot een papje met twee eetlepels water
  • Scherp er vervolgens de laospoeder doorheen
  • Snij de trassi klein zodat het in de wok goed oplost
  • Verwarm twee eetlepels olie in de wok en voeg de peper, ui, knoflook mix samen met de trassi
  • Roerbak het geheel goed door en hou het in beweging
  • Als alles goed is aangebakken (al na een paar minuten) en er al wat vocht verdampt is, kunnen de santen, sereh en asem (tamarinde) erbij
  • Als er na een paar minuten weer wat vocht verdamd is, kan de 50 ml water erbij
  • Voeg een beetje zout toe, maximaal 1 theelepel
  • Snij de petehbonen in stukken (het liefst van verschillende groottes en voeg ze toe
  • Laat de sambal nog even pruttelen, ongeveer 5 minuten, tot een mooie dikte
  • Verwarm een jampot en de deksel met heet water
  • Doe de sambal direct in een schone jampot en voeg stukken citroengras toe
  • Laat de stukken citroengras bij gebruik van de sambal in de pot zitten

  • 100-120 gram petehbonen
  • 150 gram Spaanse pepers
  • 3 tenen bawang putih (knoflook)
  • 3 eetlepels gesnipperde uien
  • 40 gram santen
  • 1 theelepel laos
  • 1,5 theelepel trassi
  • 1 theelepel asem (tamarinde) aangelengd met 2-3 eetlepels water
  • 1 spriet sereh(citroengras)
  • 50 ml water
  • 1 theelepel zout