Sambal peteh
sambal
Bereiding
- Doe de pepers, ui en knoflook in een kan en zet de staafmixer erop, om de sambal smeuïg te maken
- Maak de tamarinde tot een papje met twee eetlepels water
- Scherp er vervolgens de laospoeder doorheen
- Snij de trassi klein zodat het in de wok goed oplost
- Verwarm twee eetlepels olie in de wok en voeg de peper, ui, knoflook mix samen met de trassi
- Roerbak het geheel goed door en hou het in beweging
- Als alles goed is aangebakken (al na een paar minuten) en er al wat vocht verdampt is, kunnen de santen, sereh en asem (tamarinde) erbij
- Als er na een paar minuten weer wat vocht verdamd is, kan de 50 ml water erbij
- Voeg een beetje zout toe, maximaal 1 theelepel
- Snij de petehbonen in stukken (het liefst van verschillende groottes en voeg ze toe
- Laat de sambal nog even pruttelen, ongeveer 5 minuten, tot een mooie dikte
- Verwarm een jampot en de deksel met heet water
- Doe de sambal direct in een schone jampot en voeg stukken citroengras toe
- Laat de stukken citroengras bij gebruik van de sambal in de pot zitten
Ingredienten voor 4 personen
- 100-120 gram petehbonen
- 150 gram Spaanse pepers
- 3 tenen bawang putih (knoflook)
- 3 eetlepels gesnipperde uien
- 40 gram santen
- 1 theelepel laos
- 1,5 theelepel trassi
- 1 theelepel asem (tamarinde) aangelengd met 2-3 eetlepels water
- 1 spriet sereh(citroengras)
- 50 ml water
- 1 theelepel zout